fbpx

Cuba ikuti langkah berikut untuk mengenali jenis kulit anda :

  1. Cuci wajah dan biarkan selama 30 minit.
  2. Tekapkan sehelai tisu pada wajah meliputi bahagian kening dan hidung (zon-T), pipi dan dagu.
  3. Perhatikan… bahagian yang berminyak akan meninggalkan kesan pada tisu tersebut.

1. KULIT NORMAL

KULIT NORMAL memiliki kandungan air dan minyak yang seimbang sehingga tahap kelembapannya begitu baik. Jumlah minyak semula jadi atau sebum yang dihasilkan amat rendah. Tekstur kulit juga lembut dan liang romanya kecil. Ukuran pori-pori juga bersaiz sederhana. Apabila mencubit bahagian kulit wajah, kulit tersebut pasti akan kembali ke tempat asal. Bagi mereka yang memiliki kulit wajah seperti ini wajah akan tampil berseri dari bawah permukaan kulit yang nipis. Garis dan tanda-tanda penuaan akan muncul seiring dengan peningkatan usia.

Pada sebelah tengah hari atau petang, zon-T (dari atas dahi ke hujung hidung), permukaannya hanya sedikit berminyak dan berkilau. Hanya sesekali mendapat jerawat dan bintik hitam atau jeragat.

Rona kulit normal biasanya cerah ke kuning langsat. Tetapi apabila sering terdedah kepada cahaya matahari yang terik, warna kulit wajah akan mudah bertukar menjadi gelap ataupun dalam bahasa inggeris dipanggil tans.

CARA PENJAGAAN :

Bagi pemilik jenis kulit normal, penjagaan terhadap kulit ini sangat mudah. Tidak memerlukan terlalu banyak penggunaan kosmetik dan dapat menghasilkan mekap yang tahan lama.

Rejimen penjagaan kulit wajah bagi jenis kulit ini hanya memerlukan pencucian yang lembut. Urut sehingga kedua-dua belah pipi berubah kemerahan. Kemudian, gunakan penyegar (toner) untuk membuang daki degil yang terlekat jauh ke dalam kulit atau liang roma. Akhiri dengan krim atau cecair pelembap (moisturizer) yang mengandungi SPF sambil mengurut dengan jari-jemari menghala ke atas. Pengambilan makanan yang seimbang dan tidur yang cukup dapat membantu kulit jenis ini bertambah sihat.

2. KULIT KERING

KULIT KERING selalunya mempunyai struktur kulit yang kasar. Kulit kelihatan kusam dan kurang penghasilan sebum menyebabkan muka tidak kelihatan berkilat. Pada kebanyakan masa, mereka yang berkulit kering mempunyai liang roma yang kecil atau langsung tidak kelihatan. Berbanding jenis kulit lain, tanda-tanda penuaan akan cepat kelihatan lebih-lebih lagi garisan halus di tepi mata, garisan senyuman dan dahi. Kulit kering juga akan cepat merekah tanpa kelembapan secukupnya dan sangat mudah terbakar (sun burn) dan mengelupas apabila terdedah kepada sinar UV yang terik.

CARA PENJAGAAN :
Satu-satunya cara untuk menangani masalah ini ialah menggunakan pencuci muka yang berbuih atau pun pencuci muka yang berasaskan losyen dan susu untuk memberikan kelembapan berpanjangan. Biarkan ia di atas kulit sebelum dibersihkan dengan kapas lembut. Kemudian, cuci dengan air sejuk. Pastikan anda menggunakan krim pelembap yang mempunyai tahap kelembapan yang tinggi. Tetapi lagkah berjaga-jaga perlu diambil supaya krim pelembap tidak menimbulkan masalah pori tersumbat sehingga menimbulkan jerawat. Gunakan krim malam untuk perapian dan rawatan yang lebih efektif.

Sebelum mengenakan sebarang bahan solekan, pastikan kulit wajah disapu dengan sedikit moisturizer dan pastikan bedak asas tidak dirumus daripada bahan gel atau pun sabun. Ini kerana ianya akan membuatkan kulit bertambah kering.

3. KULIT BERMINYAK

KULIT BERMINYAK adalah satu-satunya jenis kulit wajah yang sangat tidak digemari oleh kebanyakan orang. Kulit berminyak mempunyai tekstur kulit yang biasanya kasar. Ukuran pori-pori agak besar. Wajah pemilik jenis kulit ini mudah kotor dan cenderung mengalami masalah seperti blackheads, whiteheads dan jerawat di mana bahagian hidung merupakan kawasan yang sangat aktif. 

Ini disebabkan kelenjar minyak yang aktif bekerja sehingga minyak diproduksi berlebihan. Bahagian zon-T Sel kulit mati pada wajah akan nampak lebih gelap jika terdedah pada udara luar. Kulit jenis ini mengeluarkan banyak sebum dan membuatkan seseorang nampak seperti tidak menjaga kecantikan dan sangat menjejaskan penampilan. Rona kulit wajah yang memiliki kulit berminyak biasanya sawo matang ke rona gelap.

CARA PENJAGAAN :

Jenis kulit ini memerlukan penjagaan khas. Gunakan pencuci muka yang bebas minyak (oil free / oil control) dua kali seminggu. Jangan menyental muka terlalu kasar kerana akan menghilangkan lembapan semulajadi kulit. Selepas membersihkan wajah dengan pencuci muka, gunakan losyen penegang kulit dan krim pelembap yang berasaskan kandungan air rendah. Gunakan toner yang sesuai dan pilih moisturizer yang berumusan ‘noncomedogenic’ untuk mengelakkan dari pori tersumbat. Boleh juga menggunakan moisturizer yang tertera ‘nonacnegenic’ kerana moisturizer ini tidak menimbulkan masalah jerawat.

Mengenakan scrub pada wajah jenis kulit berminyak juga dapat membantu mencegah tumbuhnya jerawat. Pastikan scrub yang digunakan berasaskan pati tumbuh-tumbuhan seperti aprikot, zaitun atau badam di mana ianya berfungsi untuk mengurangkan risiko masalah kulit.
Pemakaian kosmetik atau alat solek juga seharusnya dilakukan ketika wajah benar-benar kering. Ini kerana kulit yang masih basah atau lembap akan menyebabkan kosmetik atau alat solek tidak dapat menempel dengan sempurna dan akan ‘memancing’ pertumbuhan jerawat selain turut merosakkan pori-pori.

Elakkan daripada mengambil makanan yang berminyak, berempah, pedas, kafien dan juga makanan laut yang berlebihan, kerana pengambilan makanan ini akan meningkatkan penghasilan minyak yang berlebihan.

4. KULIT KOMBINASI

KULIT KOMBINASI merupakan gabungan ketiga-tiga jenis kulit muka iaitu antara kulit kering, normal dan berminyak. Umumnya, zon-T dan dagu akan lebih berminyak sementara daerah pipi dan leher lebih kering.

Meskipun tidak berkilat pada keseluruhan bahagian muka, namun ia mempunyai liang roma yang besar di zon-T dan sangat senang mendedahkan seseorang kepada masalah jerawat.

CARA PENJAGAAN :

Cuci muka menggunakan pencuci muka bersesuaian di waktu pagi dan krim pembersih di sebelah petang untuk melembapkan bahagian muka yang kering.

Gunakan losyen penegang kulit untuk bahagian muka yang berminyak dan krim penyegar di bahagian yang kering. Bagaimanapun, akhiri dengan krim pelembap pada keseluruhan muka dan di bahagian yang kering.

Dapatkan Dermags untuk membantu menyelesaikan masalah kulit anda.

Apa-apa pun sebenarnya… rawatan terbaik untuk menjaga kesegaran dan kesihatan serta keanjalan kulit adalah dengan tidur yang cukup dan minum air putih secukupnya……. kurangkan STRESS

4 JENIS KULIT DAN CARA PENJAGAAN YG ANDA PATUT TAHU